Het einde van het jaar nadert, dus de hoogste tijd om weer een aantal goede voornemens op te stellen. Veel mensen nemen zich ieder jaar weer voor meer te gaan sporten.
Dus 1 januari stappen ze vol goede moed in een iets te strak hardloopshirtje naar buiten. Drie keer in de week sporten, dat moet toch lukken. Wel, met een beetje discipline willen ze de maand januari nog wel volhouden maar in februari is het toch vaak wel weer mooi geweest. Weg motivatie.

Het probleem met goede voornemens is dat we ze vaak veel te groot maken. Waarom zou je niet beginnen met 1 keer in de week sporten. Of waarom zou je sowieso gaan sporten als je daar een ongelooflijke bloedhekel aan hebt. Er zijn mensen die al een allergische reactie krijgen bij het woord sport. Maar misschien is ‘sport’ dan ook niet het goede woord.

We willen ons allemaal fit en energiek voelen en er het liefst ook nog eens lekker strak bijlopen. En zeker de afgelopen maanden is maar weer gebleken hoe belangrijk het is om in beweging te blijven. Toch leven we in een samenleving waarbij meer dan 3 miljoen mensen een zittend beroep uitoefenen en men de avonden languit op de bank doorbrengt met Netflix of Videoland. Gemiddeld brengen wij in Nederland dagelijks 9 uur zittend door en dat maakt ons kampioen ‘zitten’ vergeleken met andere Europese landen. Niet iets om trots op te zijn en zeer zorgelijk want veel en langdurig zitten lijkt negatieve gezondheidseffecten te hebben. Denk daarbij aan hart- en vaataandoeningen, diabetes type 2, klachten aan spieren, botten en gewrichten, overgewicht maar ook depressie wordt in verband gebracht met veel zitten en te weinig bewegen.

Dus, terugkomend op het lijstje van de goede voornemens. Mocht jij niet de hardcore sporter zijn die met gemak 3 a 4 keer in de week in de sportschool staat of energie krijgt van een heerlijke full body HIIT workout. Maak het jezelf dan niet onmogelijk lastig door dit wel van jezelf te vragen. Waarom zou je voor een doel gaan werken als je vooraf al weet dat het niet in je zit. Of als je er totaal geen plezier aan beleeft. Begrijp me niet verkeerd, een doel mag uiteraard ambitieus zijn. Sterker nog , ik ben een voorstander van sportieve uitdagingen. Maar zorg ervoor dat het realistisch blijft. Dat je het doel kan combineren naast je drukke baan, de opvoeding van de kinderen, je sociale contacten én dat je er bovenal gelukkig van wordt.

Ik hoor je denken, leuk en aardig allemaal, maar hoe zorg ik ervoor dat ik mij het komende jaar toch fit en energiek ga voelen zonder 4 keer de sportschool op te moeten zoeken.
Wel, het antwoord is heel simpel. BEWEEG!
Sporten mag dan misschien niet helemaal je ding zijn maar bewegen moet toch lukken?
Uit talloze beweegactiviteiten moet er toch wel iets zijn dat bij jou past. Zo vallen stofzuigen, de ramen zemen en het tillen van boodschappentassen ook onder matig tot intensief bewegen. Oké, verkeerd voorbeeld wellicht.
Denk aan een boswandeling of tijdens de lunchpauze een ommetje door het dorp of park. Of pak een keer de fiets i.p.v. de auto. Neem de lift i.p.v. de trap. Ga tuinieren!
Dus om het nieuwe jaar fit en energiek te starten kan je proberen om iedere week in te delen volgens de beweegrichtlijnen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op een uitgebreide analyse van onderzoek naar de gezondheidseffecten van bewegen en opgesteld door de gezondheidsraad. Hierbij maken zij onderscheid in verschillende doelgroepen. Als ik de beweegrichtlijnen voor volwassenen bekijk, wordt daar het volgende geadviseerd:

– Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
– Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor oudere gecombineerd met balansoefeningen.
– Voorkom veel stilzitten
– Bewegen is goed, meer bewegen is beter

Dus plan je week zo in, dat je minstens 2,5 uur matig tot intensief beweegt. En aangezien bewegen goed is, maar meer bewegen beter, stel ik voor dat je minstens 2 uur indeelt met een matig intensieve bewegingsactiviteit als wandelen, traplopen, fietsen etc. En pak daarnaast dan ook minstens 1 uur in de week een intensieve bewegingsactiviteit als een bootcamp voor dat extra gezondheidsvoordeeltje 😉

Mocht je hulp nodig hebben bij het opstellen van een beweegplan of wil jij je direct opgeven voor een bootcamp of personal training in januari, stuur een berichtje naar yesthoen@gmail.com

Op een mooi, gezond en actief 2021!

Liefs Jessica

Bron: Alles over sport & kenniscentrum sport